Arista

Arista Residences is a mixed–use apartment project located in Seattle’s Ravenna Urban Center Village. The building will take advantage of its proximity to the University Village shopping center and the Burke Gilman Trail to become a seamless extension of this popular shopping and lifestyle destination.

Client Name

Greystar

Location

Seattle, WA

Services

Architecture

Program Overview

7 stories (1 below grade, 7 above-grade)
56,973 SF Site
334,979 GSF 
251,644 SF residential 
8,73 SF retail 
236 Residential Units
190 Parking Stalls

Completion Date

Expected  Q1 2022

certifications

Fitwell

Contacts

Amanda Keating
Principal in Charge

images: weber thompson

Quiet Refinement

Arista’s design references buildings of the past, while fitting within a contemporary environment.  Classic approaches to design are employed to create something that could have been designed 100 years ago, yet fits within today’s design aesthetic and methods of construction. Design details include historic-inspired pilaster and cornice detailing at feature corners, double-height expression at ground level retail, an upper level setback, generously-scaled windows, and coffered ceilings.

Arista Architecture

A Challenging Site

Seamless integration with the surrounding neighborhood fabric was paramount. A contract rezone, proximity to major infrastructure improvements, and several setbacks made designing for this urban site fairly tricky. The resulting design maximizes opportunities for outdoor space, and establishes a strong architectural expression while aesthetically linking two very different neighbors: the eclectic University Village shopping plaza and the new Trailside Student Housing development.

Arista Architecture

Classic Architectural Moves

The building is ‘bookended’ by strong feature corner elements, both of which are set back to widen the sidewalk at these street corners. These use a strong, rational, tripartite (base, middle, top) design language that is a historic constant that has defined buildings for centuries.

The building steps back from the bottom up, allowing for a strong expression at the base. The retail spaces are broken into smaller elements which creates small outdoor spaces and alleviates the monotony of an uninterrupted facade. Simple bay elements provide a rhythm to the street, while the setback at the uppermost level reduces the building bulk and provides opportunity for terraces.

Arista Architecture

Alfresco Dining & Entertaining

A setback at the south end provides dedicated outdoor seating for the corner retail spaces, and enhances the pedestrian/bicycle connection between the Burke Gilman Trail and University Village with a wide sidewalk and planting areas.

The top floor provides residents with ‘wine and dine’ themed amenity spaces, along with a south-facing outdoor deck providing views of Lake Washington and Rainier. Outside, a 5,000 SF rooftop deck contains areas of seating, grilling, dining and gathering, as well as an extensive pet area and extensive green roof.

Sustainability

The project provides a new public bike and pedestrian connection between UVillage and the Burke Gilman Trail on the south side of the site, benefitting residents and the general public. Additionally, Arista is pursuing Fitwell certification and will provide wellness-focused amenities including a bike room/maintenance area, sauna and spa, and an extensive roof deck providing generous outdoor access for residents to soak up precious Vitamin D.

Arista in the News

Related Content

Related Projects